Ολοκλήρωση της ενημερωτικής ημερίδας «Προσέχουμε την πόλη μας, φροντίζουμε το περιβάλλον μας»

Με μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, στο Grand Hotel Palace, ολοκληρώθηκε η Πράξη με τίτλο «Ενίσχυση οικολογικής συνείδησης και προώθηση περιβαλλοντικού εθελοντισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014 – 2020.

Η εκδήλωση αφορούσε στη διάχυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων δράσεων που υλοποίησε ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα εθελοντισμού και προστασίας του περιβάλλοντος.

 Συμμετείχαν διαδικτυακά και με φυσική παρουσία δημότες, τοπικοί φορείς και σύλλογοι του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς επίσης και δήμαρχοι, στελέχη της Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό, η Αντίδημαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Κυρίζογλου Λάζαρο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κος. Γιουτίκας Κωνσταντίνος, ο κος. Κουλός Βασίλειος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, καθώς επίσης και ο κος. Μυλωνάς Θεόφιλος, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), o οποίος απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό. Η ενότητα των χαιρετισμών έκλεισε με τον χαιρετισμό του κ. Τσακούμη Γεώργιου, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και Γενικό Διευθυντή της εταιρείας CONSORTIS.

Η ημερίδα ήταν διαρθρωμένη σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν τα περιβαλλοντικά θέματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σχετική αναφορά στο θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, έκανε ο κος. Μπέσης Αθανάσιος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήματος Χημείας, Α.Π.Θ. Ακολούθως, η κα. Χρυσικού Ναταλία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψήφια διδάκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ., ανέλυσε το θέμα των παράκτιων μετώπων και της κλιματικής αλλαγής και ανέπτυξε σκέψεις και προτάσεις για τη διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Η πρώτη ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση της κας, Φωτέα Αικατερίνης, Αναπλ. Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Πολεοδομίας, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η οποία αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο, καθώς και στις δράσεις του Δήμου για την αστική ανάπλαση του.

Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τα πεπραγμένα των προηγούμενων εκδηλώσεων. Η κα. Μπάμπα Εβίτα, Πολιτικός Μηχανικός και συνεργάτιδα της εταιρείας CONSORTIS, παρουσίασε τα αποτελέσματα των 39 παιδικών εργαστηρίων με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση και το θόρυβο, τα οποία υλοποιήθηκαν από το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, σε παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, σε επιλεγμένα δημοτικά σχολεία του Δήμου. Στη συνέχεια, ο κος. Βαρθολομαίος Αριστοτέλης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ., παρουσίασε τα αποτελέσματα των τριών ενημερωτικών εργαστηρίων, για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νήσου. Η ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση της κας. Γεωργιάδου Ειρήνης, Analyst, QA & Backend Developer του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Ysoft, οποία  αναφέρθηκε στη χρήση εφαρμογών με σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τη δημιουργία της διαδικτυακής εφαρμογής (Awareness App), που στοχεύει στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, βρίσκοντας πληροφορίες και παίζοντας σχετικά quiz. Ακόμη, στόχος της εφαρμογής ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σχετικά με τα παραπάνω θέματα, καθώς με την χρήση της εφαρμογής, τους δίνεται η ευκαιρία να καταγράψουν προβλήματα στην περιοχή τους, να μοιραστούν την άποψή τους και να βοηθήσουν ενεργά. Αναφέρθηκε, επίσης και στον ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό οδηγό, ο οποίος αποτελεί μία διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως, έχουν πρόσβαση είτε από κινητή συσκευή είτε από υπολογιστή. Ο ηλεκτρονικός περιβαλλοντικός οδηγός περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, βασισμένο σε επιστημονικές πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, το θόρυβο και το αστικό περιβάλλον. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό οδηγό, όχι μόνο μέσω της ιστοσελίδας αλλά και offline μέσω του USB stick, που δόθηκε στους συμμετέχοντες της ημερίδας. Τέλος, ανέλυσε τη δημιουργία της  διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θίγει όλα τα ζητήματα και τις δράσεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συμπερασματικά, η ημερίδα είχε αρκετά μεγάλη απήχηση στους συμμετέχοντες. Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον, δια ζώσης και διαδικτυακά, μέσω zoom, τις παρουσιάσεις των εισηγητών και τις συζητήσεις σχετικά με τις καινοτόμες  δράσεις του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *